Tudástár

 1. Az égő gyertyát soha ne hagyja felügyelet nélkül!

2. Ne használja huzatos helyen!

3. Tartsa távol az égő gyertyát gyermekektől és háziállatoktól!

4. Az égő gyertya mindig függőlegesen álljon!

5. A gyertya lángja ég, hőt termel, ezért ne tegye gyúlékony anyagra és annak közelébe, mert a gyúlékony anyagok lángra kaphatnak!

6. Az égő gyertya üvege felforrósodhat, ezért ne tegye közvetlenül a bútorra, mert abban kárt tehet!

7. Használjon hőálló alátétet, és ne fogja meg szabad kézzel, ha már ég!

8. Ne égesse folyamatosan! Kb 2 óránként hagyja visszahűlni.

9. A felforrósodott gyertyában (a folyékony viasz már az aljáig felolvadt), a kanóctalp rögzítése meglazulhat, és félrecsúszhat a kanóc az üveg oldalának irányába, vagy a kanóc teteje belefordulhat az olvadt viaszba. Fújja el, hagyja kihűlni és a kanócot vágja vissza.

10. A gyertyát folyadék hozzá öntésével eloltani tilos!

11. A gyertya lángja akkor a legszebb, ha a kanóc a meggyújtáskor kb. 0,3-0,5 cm hosszúságú. Kérjük, ha ennél hosszabbak, vágja vissza őket.

12. Mielőtt magára hagyjuk a gyertyát, győződjünk meg róla, hogy annak lángja kialudt

A növényi olajok megnevezésével kapcsolatban sok a konfúzió. Ahány információforrás, annyi megnevezés. Ma már a növényi olajok több komponenseit szintetikus úton is elő lehet állítani. Egyesek az ilyeneket nevezik illóolajnak. Míg a természetes, növényi részekből kinyert olajakat tartják esszenciális olajnak, mondván ez tartalmazza a növény lényegét, esszenciáját! Más források ennél is szigorúbbak. Kizárólag a növényi részekből sajtolással kinyert növényi olajokat tekintik esszenciális olajnak, a vízgőzdessztillációval előállítottakat nem. Hivatkozva arra, hogy a vízgőzdesztilláció már egy ipari folyamat.
Teljes mértékben egyik sem takarja a személyes meggyőződésemet. Vízgőzdesztillációval ugyanolyan természetes, sőt bizonyos értelemben tisztább olajok nyerhetők, mint préseléssel. A préselés során az olajos komponensek mellett egyéb anyagok (pl. aminosavak, kis molekulájú fehérjék, antioxidáns vegyületek, stb.) is bepréselődhetnek a végtermékbe. Mivel allergiát csak fehérje természetű anyagok váltanak ki, olajok és zsírok nem, a préseléssel nyert olajok valamivel gyakrabban allergizálhatnak. Természetesen az allergén hajlam függ a növény természetétől is. Vízgőzdesztillációval nyerhetők ki a legnagyobb tisztaságú anyagok, így ezek az olajok ritkábban allergizálnak. Noha, sohasem állítható bizonyosan, hogy az olajos komponens mellett, más vegyületek egyetlen molekulája sem jelenhet meg a végtermékben.
Kétségtelenül a növényekből kinyert olajok természetes, koncentrált hatóanyagtartalmuk révén magasabb minőséget képviselnek, a szervezet számára előnyösebbek, mint a szintetikus úton előállítottak. Egyrészt a növény szinergista (egymás hatását erősítő-kiegészítő) hatóanyagainak köszönhetően, másrészt az ipari folyamatok során előforduló szennyeződések kizárása okán. Ez megmutatkozik a végtermék árában is. A természetes esszenciális olajok költségesebbek a szintetikus változatoknál. A magyarázat igen egyszerű: pl. 1.000 kg. szárított narancsvirágból 1 liter olajat lehet nyerni.
Kísérletezés céljára illatok kiválasztásához az olcsó illóolajokat nem tartom alkalmatlannak. Viszont tartós használatra, bármilyen alkalmazás céljára érdemes megadnunk testünknek-lelkünknek a valódi, természetes olajokat.
Magam részéről ezért jó és gyenge minőségű olajakat tartok számon. A továbbiakban kizárólag a növényi eredetű, természetes olajokról lesz szó, melyekre esszenciális olajként hivatkozom. 

Bázis olaj = esszenciális, vagy egyéb olajok – vagy egyéb, zsírban oldódó hatóanyagok – hígítására szolgáló olajok. Egyben helyi alkalmazás esetén többnek közülük saját bőrvédő, bőrápoló tulajdonságaik is vannak. Legtöbbjük szagtalan, egyeseknek saját illatuk van, ami a hatás szempontjából lényegtelen. Felszívódási képességüket érdemes figyelembe venni a terápiás cél szempontjából. Emlegetik még hordozó olajok, vivő olajok elnevezés alatt is.

Drog = gyógyszerészeti kifejezés, jelentése: növényi hatóanyag. Magát a szárított gyógynövényt, is ezzel a névvel illetik. Pl. a szárított kamilla „teafű” hivatalosan a kamilla drog.

Esszenciális vagy illóolaj = növényi olajok, amelyek gyorsan párolognak, jellegzetes illatuk van. Illatuknak (is) tulajdonítunk élettani hatást. Pár, népiesen illóolajnak emlegetett anyag valójában nem igazi olaj. Pl. vanília.

JEGY – az illatos anyagok jellemzésére szolgál.
A fejjegyű illatok gyorsan, intenzíven párolgó, elsőként megjelenő illatok. 10-30 perc alatt eltűnnek, nem érezzük tovább.
A szívjegyű illatok lassabban, fokozatosabban 20 – 30 perc után vállnak érezhetővé, de tartósabban megmaradnak. Általában harmonizáló, kiegyensúlyozó hatásuk van.
Alap- vagy bázisjegyű illatok lassabban válnak érezhetővé, de órákig, ritkábban napokig érezhetők maradnak.

Szűz olaj = a növényi alapanyagból hidegpréseléssel nyert eredeti változatlan, kezeletlen olaj. A préseléssel nem vízoldékony anyagok (aminosavak, fehérjék, antioxidánsok, stb) is belekerülhetnek. Élettani hatása közelebb áll magához a növényi alapanyaghoz. Viszont az allergia kiváltásában ezek a járulékos anyagok játszhatnak szerepet.

Tisztított olaj = a növényből bármilyen eljárással kinyert (extra-szűz és szűz) olajat különféle fizikai és kémiai eljárásokkal megtisztítják a nem olaj természetű összetevőktől.  

Tárolás szempontjai: Az esszenciális olajok természetes, növényi eredetű keverékek. Változó összetételeik miatt, különféleképpen is reagálnak a környezeti körülményekre. Vannak stabilabb vagy kevésbé stabil olajok, avasodásra hajlamosabb vagy kevésbé hajlamos olajok. Azonban minden olaj „örül” a sötétbarna (nem sötétkék, nem sötétvörös, nem sötétzöld, stb.), légmentesen zárható üvegflakonban való tárolásnak. Ebben is tartsuk szobahőt nem meghaladó, sötét helyen, fénytől, napfénytől, hőtől védett helyen. Amikor a flakonban már felénél kevesebb mennyiség van, érdemes hűtőben tárolni. Hűtőtárolása sűrűbben folyóvá teszi a legtöbbjüket, ami a kicseppentést nehezíti. Ezért használat előtt félórával célszerű a hűtőből kivenni, használni, majd visszatenni.
Ne feledjük, hogy minden olaj gyúlékony! Tárolása, feldolgozása, és használata során is gondoljunk erre és otthon is tartsuk be az ésszerű tűzvédelmi szabályokat!
➢ Az esszenciális olajok nagy töménységben tartalmazzák a hatóanyagokat. Ezért belsőleges fogyasztásuk nem javasolt. Egyes országokban ugyan engedélyezett, Magyarországon azonban nem! A tájékoztatás teljessége érdekében feltüntetjük az egyes országokban belsőleges fogyasztásra engedélyezett illóolajokat, és ott elfogadott adagolást. Magyarországon mindenki csak saját felelősségére fogyasszon esszenciális olajat. Személyes véleményem szerint értelme sem sok van – ugyanis a fogyasztásra engedélyezett illóolajok száraz drogja széles körben hozzáférhető fűszerként (ánizs, borsmenta, feketebors, gyömbér, kakukkfű, levendula, menta, rozmaring, szegfűszeg) vagy élelmiszerként (citrom, narancs, mandarin, grépfrút), illetve „teafűként” (kamilla , levendula, zsálya) is. Ilyen módon való felhasználása nem csak biztonságosabb, de többnyire kényelmesebb is.
➢ Ahol belsőleges fogyasztása engedélyezett, csak nagy tisztaságú megbízható származási helyről beszerzett olajat használjunk ilyen célra.
A növények illóolajtartalma viszonylag csekély, kinyerésük, valamint tárolásuk és logisztikájuk is költséges. A nagyon olcsó illóolajokat kezeljük fenntartással!
➢ Magas hatóanyagtartalmuk okán kerüljük az illóolajok hígítatlan alkalmazását bőrön, nyálkahártyán. A tájékoztatás teljessége érdekében a kevés kivételt megemlítjük. A szembe soha semmilyen esszenciális vagy bázisolajat ne használjunk, sem hígítva, sem hígítatlanul.
➢ Az esszenciális olajok növényi hatóanyagok. Allergia, sőt egyéni érzékenység előfordulhat. Egyes olajokkal szemben gyakrabban, másokkal szemben ritkábban, de bárkinél, bármikor, bármelyikkel szemben előfordulhat. Ezért első használat előtt célszerű bőrpróbát végezni. Egy csepp esszenciális olajban mártsunk meg egy fogpiszkálót. Az olajos végét helyezzük egyik könyökhajlatunkba, könyökünket zárjuk össze és így húzzuk ki. Ez lesz a PRÓBA. Ugyanezt megismételhetjük a másik könyökhajlatban tiszta vízbe mártott fogpiszkálóval. Ez a KONTROLL oldal. Ha 24 órán belül a próba helyén a kontrollhoz képest erőteljesebb pirosodást, kiütést vagy viszketést tapasztalunk, a vizsgált olaj használatáról mondjunk le.
➢ Az intenzív illatokat, párologtató készülékben se használjuk folyamatosan vagy tartósan. 1 – 2 óra után tartsunk szünetet, szellőztessünk ki. Naponta esetleg kétszer alkalmazzuk, olyankor mikor élettani támogató hatásaikra számítunk.
➢ Várandós és szoptató anyáknak csak olyan készítmény ajánlható, amelyek biztonságosságát kifejezett ilyen célú vizsgálatok igazolták. Ilyen pedig nincs, mert egyetlen etikai bizottság sem engedélyezne kockázatos vizsgálatot ezekben a célcsoportokban. Így hivatalosan egyetlen illóolaj használata sem javasolható várandós és szoptatós anyáknak, ismeretek hiányában. Ahol ennél határozottabb ellenjavallatokról tudunk, ott feltüntetjük.  

1. Christine Westwood: Aromatherapy; Amberwood Publishing Ltd., Rochester, England, 1991
2. Michael Kraus: Aromalexikon; Ökoszervíz Kft., 1991
3. Dr. Maria Lis-Balchin: Aroma science – The Chemistry and Bioactivity of essential oils; Amberwood
Publishing Ltd., Rochester, England, 1995
4. Frank Zsófia és Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal; Puedlo Kiadó, 2003
5. Temesvári Gabriella: Illóolajokkal az egészségért; Bio Ter BT kiadásában, 2003
6. Rosemary Caddy: Aromatherapy – Essential oils in colour; Amberwood Publishing Ltd., Rochester,
England, 2005
7. Csupor Dezső, Szendrei Kálmán: Gyógynövénytár – útmutató a korszerű gyógynövény
alkalmazáshoz; Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest, 2013
8. Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok, aromaterápia; Bioenergetic Kft, Piliscsaba, 2018
9. Anne Kennedy: Aromaterápia kezdőknek; Alexandra Kiadó, 2019
10.Dr. Gothárd Csaba: Aromaterápiás olajok – oktatói jegyzet
természetgyógyász hallgatók részére, DRTV Média Plusz Kft, 2022

Bőrpróba

  Az esszenciális olajok növényi hatóanyagok. Allergia, sőt egyéni érzékenység előfordulhat. Egyes olajokkal szemben gyakrabban, másokkal szemben ritkábban, de bárkinél, bármikor, bármelyikkel szemben előfordulhat. Ezért első használat előtt célszerű bőrpróbát végezni. Egy csepp esszenciális olajban mártsunk meg egy fogpiszkálót. Az olajos végét helyezzük egyik könyökhajlatunkba, könyökünket zárjuk össze és így húzzuk ki. Ez lesz a PRÓBA. Ugyanezt megismételhetjük a másik könyökhajlatban tiszta vízbe mártott fogpiszkálóval. Ez a KONTROLL oldal.
  Ha 24 órán belül a próba helyén a kontrollhoz képest erőteljesebb pirosodást, kiütést vagy viszketést tapasztalunk, a vizsgált olaj használatáról mondjunk le.

HOLANNE

  Termékeinket elérhetőek nagy mennyiségben is, partnereink és leendő partnereink számára.
  Kérjük lépjen velünk kapcsolatba velünk a részletekért.

Kövessen minket:
Kapcsolat

Made with ‌

Mobirise
süti kezelés.">